Nepal

LC's Søllerøds besøg hos Bishal Bazar og i Rudrabari

Christian, Lisbeth, Svend og John besøgte i September 2012 vores venner i Bishal Bazar og projektet i Rudrabari hvor der er dannet em smuk plantage. Her vises et par billeder fra turen:

Bishal Bazar reception
 Velkomst i Visranthi Mandir
 Reception i LC Dharan Vijayapur
 Overrækkelse af mikrolån i LC Dharan Vijayapur
 Modtagelse i skolen i Rudrabari
 Farvel og tak for en uforglemmelig tur i Nepal

Lægecenter i Kathmandu

I Kathmandu har vi ydet støtte til udbygning af en lille klinik i LC Bishal Bazars mødelokale til Lions Free Clinic, der er et lægecenter med almen lægeklinik og øjenklinik samt en tilknyttet døgnbetjent ambulancetjeneste. Til hver af klinikkerne er knyttet 2 læger, der arbejder gratis for os 2-3 dage om ugen. Vi yder løbende tilskud til driften af lægecentret og til ambulancekørslen.

Der er de sidste år udover penge hvert år sendt containere med hospitalsudstyr, PC´er, briller m.m. til fordeling mellem Lions lægecenter, et børnehjem, et plejehjem og et hospital.

Desuden støttes et hjem for meget fattige børn, hvis forældre er i fængsel. Det hele foregår i samarbejde med LC Bishal Bazar.

Rudrabari Forest Management Project i det østlige Nepal

I 1989 tog vi initiativ til dannelsen af "Nordisk Kvadrille"-(se Nordisk kvadrille). Året efter blev man enig om at bakke op om LC Søllerøds planlagte projekt med at omdanne en 200.000 m2 stor stenørken i det østlige Nepal nær Rudrabari til en plantage.

Projektet startede med at anlægge stier og opsætning af store vandbeholdere til vanding i den tørre tid, ligesom en planteskole blev anlagt. Såningen og udplantningen gik efter planen, men det tredje år ødelagde heftige regnskyl og senere tørke den spæde plantage.

Man måtte begynde forfra, men i anden omgang lykkedes det planterne at få fodfæste. I dag er stenørkenen omdannet til en frodig plantage med bananer, mangotræer, lægeurter og dyrt gavntræ. Den fremvises af lokalregeringen, som et eksempel på god U-landshjælp.

I tilknytning til plantagen blev der for ca. kr. 25.000 bygget en skole til 100 elever. Kort tid derefter fulgte en almen lægeklinik samt et kvindeuddannelsescenter, hvor 15 unge piger ad gangen lærer at væve og sy. Eleverne har mulighed for at bo på skolen. Næsten alle de uddannede piger har efterfølgende fået arbejde, og mange er selvstændige. Projektet er udført i samarbejde med LC Bishal Bazar og en social-religiøs organisation Visranti Mandir, der i dag forestår projektet.

Mikrolån

I forbindelse med klubbens 50 års jubilæum i 2007 er oprettet en mikrobank, der bestyres af LC Bishal Bazar i Kathmandu. Klubben låner mindre beløb, fortrinsvis til kvinder, for at hjælpe dem til at skaffe indtægter ved fx små erhverv og derved hjælpe til, at familien får tålelige økonomiske forhold. Lånstørrelsen kan normalt ikke overskride modværdien af kr. 2.000. Beløbene skal tilbagebetales inden for en treårig periode.

Lions Bharat Lal Shrestha modtager Prisen Melvin Jones Fellow

Lions Bharat Lal Shrestha med Melvin Jones fellow plaquen som han den 27. februar 2008 netop har fået overrakt af Den danske Ambassadør i Nepal, Finn Thilsted. Udnævnelsen skyldes Bharat Lals store indsats som kontaktperson for alle Lions Club Søllerøds projekter i Nepal, siden de startede i 1992. Ved overrækkelse, som fandt sted i Den danske Ambassade deltog særligt indbudte medlemmer fra LC Bishal Bazar og kabinetsmedlemmer.